Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Verikoe paljastaa potilaan riskit leikkauksen jälkeen

Verikoe paljastaa potilaan riskit leikkauksen jälkeen

Kanadalaistutkijat ovat löytäneet keinon, jolla entistä paremmin voidaan tunnistaa potilaat, jotka ovat suuressa vaarassa kuolla leikkaushoidon jälkeen. Tämä onnistuu mittaamalla tietyn TnT-troponiini-proteiinin pitoisuus verestä.

Havainto on tervetullut, sillä joka vuosi noin 200 miljoonaa ihmistä käy leikkauksessa ja heistä noin miljoona menehtyy kuukauden sisällä operaatiosta. Nykyisellään TnT:n mittaus ei kuulu leikkauspotilaiden rutiinitoimenpiteisiin, mutta sitä käytetään sydänlihaksen vaurioiden toteamisessa.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä, ja ne perustuvat 15 000 yli 45-vuotiaan leikkauspotilaan verikokeisiin ja seurantaan. Tutkimukseen ei otettu sydänleikkauksissa olleita.

Verikokeiden analyysi osoitti potilaiden riskit sitä suuremmiksi mitä enemmän troponiinia heillä oli veressään. Kun troponiinipitoisuus oli 0,01 ng/ml, potilaista menehtyi yksi sadasta, 0,02 ng/ml pitoisuudella menehtyi neljä sadasta ja 0,03–0,29 ng/ml:n pitoisuudella yhdeksän sadasta. Kun troponiinin pitoisuus ylitti 0,30 ng/ml, kuoli jopa seitsemäntoista potilasta sadasta.

Troponiinipitoisuudet mitattiin 6–12 tuntia leikkauksesta sekä 1, 2 ja 3 päivää myöhemmin. Kaksi potilasta sadasta menehtyi kolmenkymmenen päivän sisällä leikkauksesta.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat, että seuraamalla potilaiden troponiinipitoisuuksia kolmen päivän ajan leikkauksesta lääkärit pystyisivät tunnistamaan riskipotilaat nykyistä paremmin. Tässä aineistossa joka yhdeksännen potilaan pitoisuudet ylittivät 0,02 ng/ml.

Vielä lääkäreillä ei ole käytössään keinoja, joilla leikkauspotilaiden troponiinipitoisuuteen liittyvää kuolleisuutta pystyttäisiin varmuudella vähentämään, mutta monien potilaiden ennustetta voidaan todennäköisesti silti parantaa.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2012;307:2295-2304)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1172044#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje