Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Oliiviöljyllä voi saada lisävuosia

Oliiviöljyllä voi saada lisävuosia

Runsaasti oliiviöljyä ruoassaan käyttävät saattavat elää jonkin verran pitemmän elämän kuin muut, espanjalaistutkimus vihjaa. Yhteys selittyy pääasiassa sydän- ja verisuonitaudeista johtuvien kuolemien vähentymisellä.

Tulosten perusteella riski kuolla sydänsairauksiin seuraavan kolmentoista vuoden aikana pienenee keskimäärin 13 prosenttia jokaista 10 gramman päivittäistä oliiviöljyannosta kohden. Tämä havaitaan verrattuna henkilöihin, jotka eivät käytä lainkaan oliiviöljyä. Oliiviöljy liittyy myös muista syistä johtuvien kuolemien lykkääntymiseen, mutta yhteys ei ole yhtä vahva.

Espanjalaisten aineistosta ei voi päätellä johtuuko yhteys juuri oliiviöljystä vai jostain ruokavalioon tai elintapoihin liittyvästä muusta seikasta. Oliiviöljyn käyttö tosin on aikaisemmin yhdistetty monien kroonisten sairauksien ehkäisyyn, etenkin sydän- ja verisuonitautien, joten myös kuolleisuusvaikutukset ovat uskottavia.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja siihen osallistui kymmenentuhatta tutkimuksen alussa 29–69-vuotiasta miestä ja naista. Seurannan aikana heistä 1 900 kuoli. Kuolemista runsaat 400 seurasi sydän- ja verisuonitaudeista.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2012;DOI:10.3945/ajcn.111.024216)
http://www.ajcn.org/content/early/2012/05/29/ajcn.111.024216.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje