Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Keisarileikkaus voi kasvattaa lapsen lihavuusriskiä

Keisarileikkaus voi kasvattaa lapsen lihavuusriskiä

Keisarileikkauksella syntyneille saattaa kertyä liikakiloja huomattavasti muita todennäköisemmin, tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa. Mahdollisesti yhteys selittyy suoliston bakteerikannoilla, jotka ovat keisarileikatuilla erilaiset kuin perinteisesti syntyneillä. Keisarileikkaus on aiemmin yhdistetty muun muassa lasten astmariskiin sekä allergiseen nuhaan.

Nyt Archives of Disease in Childhood -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 1 300 äiti-lapsiparin terveystietoihin, joita alettiin kerää äitien ollessa 22. raskausviikolla. Synnytyksistä neljännes tehtiin keisarileikkauksella.

Keisarileikkauksella synnyttäneet äidit olivat muita lihavampia ja myös heidän lapsensa olivat muita suurempia syntyessään, mikä itsessään voi lisätä lapsen alttiutta ylipainolle.

Kuitenkin kun tutkijat huomioivat äidin painon ja lapsen syntymäpainon, keisarileikkauksella syntyneet olivat silti muita todennäköisemmin ylipainoisia kolmen vuoden ikäisinä. Tuolloin ylipainoisia oli joka kuudes keisarileikkauksella syntynyt, mutta vain joka kolmastoista alateitse syntynyt. Näin ollen ylipaino oli keisarileikatuilla noin kaksi kertaa yleisempää.

Aiemmissa tutkimuksissa keisarileikattujen suolistosta on löytynyt tavallista enemmän Firmicutes-bakteereita ja vähemmän Bacteroides-bakteereita. Kyseiset bakteerit muodostavat suurimman osan suoliston bakteerikannoista. Tutkijat arvelevat suoliston bakteereiden vaikuttavan siihen, miten hyvin keho saa energiaa ruoasta, mikä selittäisi nyt havaitut tulokset. On kuitenkin vielä epäselvää mikä suolistobakteereiden merkitys ylipainossa on.

Suomessa noin joka kuudes synnytys tehdään keisarileikkauksella.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Disease in Childhood 2012;DOI:10.1136/archdischild-2011-301141)
http://adc.bmj.com/content/early/2012/05/09/archdischild-2011-301141.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje