Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tutkimus: Omega-3-rasvat ehkäisevät dementiaa amyloideja vähentämällä

Tutkimus: Omega-3-rasvat ehkäisevät dementiaa amyloideja vähentämällä

Yhdysvaltalaistutkijat ovat mahdollisesti selvittäneet mekanismin, jolla omega-3-rasvat voivat pienentää Alzheimerin taudin riskiä. Heidän tuloksensa viittaavat omega-3-rasvojen vähentävän beeta-amyloideja, joista aivoissa muodostuu Alzheimerin tautiin kuuluvia amyloidiplakkeja.

Omegarasvat on tätä ennenkin liitetty dementiariskin pienentymiseen, mutta tutkijat eivät ole onnistuneet selvittämään, mikä tarkalleen tämän aiheuttaa.

Neurology-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa runsas omega-3-rasvahappojen saanti ravinnosta liittyi pienempiin Aβ42-amyloidien pitoisuuteen veressä, mikä aiemmissa tutkimuksissa on yhdistetty pienempään Alzheimerin taudin riskiin ja hitaampaan kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiseen. Omega-3-rasvojen lisäksi analyysissa huomioitiin useita muita rasvahappoja ja vitamiineja, mutta ne eivät vaikuttaneet Aβ42-amyloidien pitoisuuteen.

Tutkijat pitävät tuloksiaan hyvin mielenkiintoisina, mutta muistuttavat, etteivät havainnot ole suinkaan aukottomia. On esimerkiksi epäselvää kuinka hyvin yhtenä ajankohtana verestä mitatut beeta-amyloidipitoisuudet kuvaavat aivojen amyloidikertymiä. Tämän vuoksi aihetta pitää vielä tutkia lisää.

Tutkimukseen osallistui 1 200 kognitiivisesti tervettä yli 65-vuotiasta, joiden ruokavalio arvioitiin noin vuosi ennen verinäytteiden keräämistä. Yleisimmät omega-3-rasvojen lähteet olivat kala, siipikarja, margariini, pähkinät ja salaattikastikkeet.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2012;78:1832–1840)
http://www.neurology.org/content/78/23/1832.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje