Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lisää näyttöä kuidun terveyshyödyistä

Lisää näyttöä kuidun terveyshyödyistä

Ruoasta saatavat kuidut on toistuvasti osoitettu terveellisiksi ja liitetty monien kroonisten sairauksien ehkäisyyn. Nyt julkaistu eurooppalaistutkimus vahvistaa näitä havaintoja entisestään ja osoittaa runsaan kuidun saannin mahdollisesti lisäävän elinvuosia.

Yli 400 000 aikuisen eurooppalaisen aineistoon perustuvassa tutkimuksessa riski kuolla kolmentoista vuoden seurannan aikana oli selvästi pienempi, jos henkilö sai ruoastaan paljon kuituja kuin jos niiden saanti oli vähäistä. Varsinkin viljojen ja kasvisten kuidut olivat tässä suhteessa hyödyksi.

Runsas kuidun saanti liittyi etenkin verenkiertoelinten sairauksista sekä tulehduksellisista ja ruoansulatus- ja hengityselinten sairauksista ja tupakointiin liittyvistä syövistä johtuvien kuolemien vähentymiseen tai lykkääntymiseen.

Paljon kuituja ruoastaan saavat syövät runsaasti kasviksia ja hedelmiä, joten osa kuituun liitetyistä hyödyistä todennäköisesti johtuu yleisemminkin terveellisestä ruokavaliosta ja elintavoista. Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2012;DOI:10.3945/ajcn.111.028415)
http://www.ajcn.org/content/early/2012/05/29/ajcn.111.028415.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje