Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sinkkilisät tehostavat kehitysmaiden lasten infektiohoitoja

Sinkkilisät tehostavat kehitysmaiden lasten infektiohoitoja

Vakavia infektiotauteja sairastavat pikkulapset parantuvat varmemmin, jos heille antibioottihoidon lisäksi annetaan sinkkilisiä, intialaistutkimus osoittaa. Bakteeriperäiset infektiotaudit kuten keuhkokuume ja verenmyrkytys ovat globaalisti vastuussa kahdesta kolmesta alle viisivuotiaan kuolemasta, joten pienetkin parannukset ovat tervetulleita.

Ennen lisätutkimuksia intialaisten tulokset eivät riitä tuomaan sinkkilisiä osaksi infektiotautien rutiinihoitoa, mutta sinkin hyödyistä on aiempiakin osoituksia. Sinkkilisät ovat jo osa kehitysmaiden lasten ripulihoitoja ja joidenkin tulosten perusteella ne saattavat myös lyhentää flunssaoireita.

Tutkimuksessa runsaat kuusisataa lasta satunnaistettiin saamaan antibioottihoidon lisäksi 10 mg sinkkiä tai lumevalmistetta. Lapset olivat 7–120 päivän ikäisiä ja sairastivat vakavaa bakteeri-infektiota.

Sinkkiryhmäläisistä selvästi harvemmat tarvitsivat uuden antibioottikuurin tai joutuivat tehohoitoon seitsemän päivän sisällä ensimmäisen kuurin alkamisesta. Antamalla sinkkiä viidelletoista lapselle yksi heistä säästyi uusilta hoidoilta, tutkijat laskivat. Sinkkilisät saattoivat myös vähentää lasten kuolleisuutta, mutta tältä osin tulokset saattoivat johtua myös sattumasta.

Jos intialaisten havainnot varmistetaan uusissa tutkimuksissa, voi sinkki tarjota tehokkaan ja halvan lisän kehitysmaiden lasten infektiosairauksien hoitoon. Sinkin puutos on hyvin yleistä kehitysmaissa, joten on epäselvää miten hyvin tulokset soveltuvat muihin oloihin.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;DOI:10.1016/S0140- 6736(12)60477-2)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)60477-2/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje