Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiinit auttavat vaikka sydänriskit olisivat pieniä

Statiinit auttavat vaikka sydänriskit olisivat pieniä

Kolesterolia alentavat statiini-lääkkeet pienentävät vakavien sydänoireiden riskiä myös potilailla, jotka eivät vielä sairasta sydän- ja verisuonitauteja. Näin ollen statiinit voivat ehkäistä sydänkohtauksia, ohitusleikkauksia ja aivohalvauksia myös silloin, kun riski sairastua niihin on suhteellisen pieni.

Lancet-lehdessä julkaistu havainto on merkittävä, sillä tähän asti on ollut epäselvää hyödyttävätkö statiinit potilaita, joista riskiarvioiden perusteella korkeintaan yksi kymmenestä sairastuu sydän- ja verisuonitauteihin seuraavien viiden vuoden aikana. Vaikka näiden potilaiden sairastumisriski on pieni, noin puolet sydän- ja verisuonitaudeista todetaan heillä.

Tulosten perusteella statiinilääkitys laskee vakavien sydänoireiden riskiä noin viidenneksellä aina, kun potilaan LDL-kolesterolipitoisuus pienenee 1 mmol/l. Tämä havaitaan riippumatta sukupuolesta, iästä tai siitä mikä potilaan arvioitu viiden vuoden sairastumisriski on.

Alhaisimmissa riskiryhmissä riskin pieneneminen viidenneksellä tarkoittaa 11 tapausta vähemmän jokaista tuhatta lääkittyä kohden viiden vuoden aikana. Jos luku pitää paikkansa, on lääkityksestä saatava hyöty selvästi suurempi kuin mahdolliset haitat, tutkijat kirjoittavat.

Tiedot perustuvat meta-analyysiin, jossa yhdistettiin 27 statiinitutkimuksen aineistot tavoitteena selvittää miten lääkitykset hyödyttävät erisuuruisissa sydänriskeissä olevia henkilöitä. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut 175 000 eri-ikäistä miestä ja naista.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;DOI:10.1016/S0140- 6736(12)60367-5)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)60367-5/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje