Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Rautatabletit voivat vähentää naisen väsymystä ilman anemiaakin

Rautatabletit voivat vähentää naisen väsymystä ilman anemiaakin

Monet uupumusta tuntevat naiset saattaisivat hyötyä rautatableteista, vaikka heillä olisi vain lievä raudan puutos eikä varsinaista anemiaa. Kanadalaistutkimuksessa uupumus helpotti useilla jo kuuden viikon kuurilla.

Tutkimus julkaistiin Kanadan lääkäriliiton CMAJ-lehdessä, ja siihen osallistui kaksisataa 18–53-vuotiasta uupumusta kokevaa naista, joiden veren ferritiinipitoisuus oli alle 50 mikrogrammaa litrassa, mikä on hieman alhainen mutta ei täytä anemian kriteereitä.

Naiset saivat kolmen kuukauden ajan joko rautatabletteja tai lumevalmistetta, minkä päätteeksi heidän uupumusoireensa arvioitiin uudelleen. Tällöin uupumusoireet olivat lievittyneet noin viidenneksen paremmin ryhmässä, joka sai rautatabletteja. Kaikkiaan rautatabletteja syöneiden uupumus lieventyi puoleen tutkimuksen alussa arvioidusta.

Tuloksia tulkitessa on hyvä muistaa, etteivät naiset sairastaneet vakavaa uupumusta, joten tuloksia ei voi yleistää kaikkiin uupumuspotilaisiin. Havainnot silti nostavat esille lievän raudanpuutoksen mahdollisena syynä uupumukseen.

Uutispalvelu Duodecim
(CMAJ 2012;DOI:20.2503/cmaj.110950)
http://www.cmaj.ca/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje