Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uniapnean hoitaminen laskee myös verenpainetta

Uniapnean hoitaminen laskee myös verenpainetta

Obstruktiivista uniapneaa potevat sairastuvat verenpainetautiin terveitä herkemmin, mutta usein he myös paranevat siitä, jos heidän uniapneansa hoidetaan. Hoidon myötä verenpaine saattaa olla potilailla jopa harvinaisempi kuin terveillä, tuore espanjalaistutkimus vihjaa.

Espanjalaisten tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä, ja ne perustuvat 1 900 unitutkimuksiin ohjatun espanjalaisen aineistoon. Tutkimuksia seuraavien kahdentoista vuoden aikana seitsemälläsadalla eli lähes 40 prosentilla diagnosoitiin verenpainetauti.

Osa unitutkimuksiin ohjatuista todettiin terveiksi, osa sai uniapneadiagnoosin, mutta ei hoitoa ja osa pääsi CPAP-ylipainehoitoon, joka useimmilla helpottaa apneaoireita. Kun tutkijat vertaisivat näitä ryhmiä toisiinsa, he huomasivat uniapneadiagnoosin saaneiden verenpaineen kohonneen todennäköisemmin kuin terveiden, mutta vain jos potilasta ei ollut hoidettu. CPAP-hoitoa saaneille verenpainetauti kehittyi noin kolmanneksen harvemmin kuin terveille.

Noin neljä prosenttia suomalaisista miehistä ja kaksi prosenttia naisista sairastaa uniapneaa. Hoitamattomana se lisää mm. sydän- ja verisuonitauteja, tapaturmia, sairauspoissaoloja sekä ennenaikaista kuolleisuutta.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2012;307:2169–2176)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1167315#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje