Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ylipaino saattaa altistaa nivelpsoriaasille

Ylipaino saattaa altistaa nivelpsoriaasille

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ylipainoiset naiset saattavat sairastua muita todennäköisemmin nivelpsoriaasiin, psoriaasi-ihosairauden erääseen alamuotoon. Tulos on uskottava, sillä ylipainoisuus tunnetaan myös tavallisen psoriaasin riskitekijänä. Hiljattain samanlainen yhteys liitettiin tupakointiin.

Painoindeksillä mitattu ylipainoisuus liittyi nivelpsoriaasin riskiin, joka kasvoi tasaisesti liikakilojen lisääntyessä. Verrattuna normaalipainoisiin lievästi lihavan riski sairastua neljätoistavuotisen seurannan aikana oli noin kaksinkertainen, huomattavan lihavan kolminkertainen ja vaikeasti lihavien kuusinkertainen. Seurannan aikana todettiin yhteensä 146 uutta nivelpsoriaasia.

Yhteys havaittiin lisäksi osallistujilla, jotka sairastuivat tavalliseen psoriaasiin. Myös he sairastuivat todennäköisemmin niveloireisiin, jos olivat ylipainoisia.

Psoriaasi on krooninen ja vaikea ihon ja nivelten sairaus, jota sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisista. Iholla se näkyy hilseläiskinä eri puolilla kehoa. Nivelpsoriaasi voi aiheuttaa nivelten tulehduksia, arkuutta, aamujäykkyyttä, kynsimuutoksia ja muita oireita.

Tutkimus julkaistiin Annals of the Rheumatic Diseases -lehdessä. Siihen osallistuneita 89 000 naispuolista sairaanhoitajaa seurattiin vuodet 1991–2005. Painoindeksillä mitatun ylipainon lisäksi myös vyötärölihavuus liittyi suurentuneeseen nivelpsoriaasin riskiin.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of the Rheumatic Diseases 2012;DOI:10.1136/annrheumdis-2012-201299)
http://ard.bmj.com/content/early/2012/05/14/annrheumdis-2012-201299.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje