Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aspiriini ehkäisee veritulpan uusiutumisia

Aspiriini ehkäisee veritulpan uusiutumisia

Aspiriini eli asetyylisalisyylihappo sopii laskimoveritulpan saaneiden hoitoon varsinaisen veren hyytymistä vähentävän lääkityksen jälkeen. Asetyylisalisyylihapon ansiosta veritulppa uusiutuu lähes puolet harvemmin, italialaistutkimus osoittaa.

Veren hyytymistä vähentävä lääkitys ehkäisee veritulppien uusiutumista, mutta myös altistaa potilaat verenvuodoille, minkä takia lääkitys pyritään lopettamaan varhain. Lopettamista seuraavien kahden vuoden aikana laskimoveritulppa kuitenkin uusiutuu noin viidenneksellä potilaista.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa aspiriinin tehoa ja sopivuutta tutkittiin antamalla kahdellesadalle laskimoveritulppapotilaalle 100 mg asetyylisalisyylihappoa päivittäin kahden vuoden ajan. Vertailuryhmän potilaat saivat lumelääkettä. Osallistujien hyytymislääkitys oli lopetettu 6–18 kuukautta aikaisemmin.

Kahden vuoden seurannan aikana vain kuusi sadasta asetyylisalisyylihappoa saaneesta koki uuden veritulpan, kun sadasta verrokista sairastui yksitoista. Haittavaikutukset olivat samalla tasolla kummassakin ryhmässä, ja vain yksi potilas kummastakin koki vakavan verenvuodon.

Italialaisten havainnot viittaavat vahvasti siihen, että asetyylisalisyylihappo on turvallinen ja tehokas keino vähentää laskimoveritulppien uusiutumista potilailla, joiden veren hyytymistä vähentävä lääkitys on jo lopetettu.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä NEJM-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2012;366:1959–1967)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1114238

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje