Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kalsiumin sydänhyödyt kyseenalaisia

Kalsiumin sydänhyödyt kyseenalaisia

Kalsiumia runsaasti ruokavaliostaan saavat eivät todennäköisesti säästy sydäntaudeilta yhtään muita todennäköisemmin, vaikka niin on epäilty. Kalsiumlisien syöminen sen sijaan saattaa jopa hieman suurentaa sydäninfarktin riskiä.

Tiedot ilmenevät tutkimuksesta, johon osallistui 24 000 saksalaista 35–64-vuotiasta. Heistä 350 sairastui sydäninfarktiin, 260 aivohalvaukseen ja 280 menehtyi sydän- ja verisuonitauteihin keskimäärin yhdentoista seurantavuoden aikana.

Kun tutkijat jakoivat osallistujat ryhmiin kalsiumin saannin perusteella, eniten kalsiumia saavat sairastuivat sydäninfarktiin jonkin verran epätodennäköisemmin kuin vähiten kalsiumia saavat. Aivohalvauksiin tai kuolleisuuteen kalsium ei vaikuttanut. Tarkemmassa analyysissä yhteys sydäninfarkteihinkin heikkeni niin, etteivät tutkijat usko sen käytännössä vaikuttavan.

Kalsiumlisiä koskevat tulokset olivat selvempiä, ja niiden mukaan lisiä syövät sairastuvat muita todennäköisemmin sydäninfarktiin. Vastaavia yhteyksiä on havaittu aiemmissakin tutkimuksissa, vaikkakin riskit ovat käytännössä pieniä. Mahdollisesti yhteys selittyy veren kalsiumpitoisuuden suurenemisella, mikä saattaa lisätä verisuonten kalkkeutumista. Tableteista saatuna veren kalsiumtasot nousevat enemmän kuin ruoasta saatuna. Näin ollen kalsiumlisiä ei kannattaisi syödä, ellei niitä todella tarvitse.

Saksalaisten tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Heart-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Heart 2012;98:920–925)
http://heart.bmj.com/content/98/12/920.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje