Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Unenaikaiset hengityskatkokset yhteydessä myös syöpäkuolleisuuteen

Unenaikaiset hengityskatkokset yhteydessä myös syöpäkuolleisuuteen

Unenaikaiset hengityskatkokset on yhdistetty sydänsairauksista johtuviin kuolemiin, mutta tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella hengityskatkoksista kärsivät saattavat myös kuolla syöpään muita todennäköisemmin.

Kun tutkijat vertasivat hengityskatkoksia potevia terveisiin verrokkeihin, vakavista ja runsaista hengityskatkoksista kärsivien riski kuolla syöpään oli huomattavasti suurempi riippumatta iästä, sukupuolesta, painoindeksistä tai tupakoinnista, jotka kaikki voivat vaikuttaa syöpäkuolleisuuteen.

Tutkimus ei paljasta mistä hengityskatkosten ja syöpäkuolemien yhteys johtuu, ja asiaa pitääkin tutkia vielä runsaasti lisää. Laboratorio- ja eläinkokeissa ajoittainen hapenpuute, jota hengityskatkokset aiheuttavat, on edistänyt syöpäsolujen kasvua. Ehkä se selittää myös nyt havaitun yhteyden.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine -lehdessä, ja siinä käytettiin 1 500 unitutkimukseen osallistuneen potilaan seurantatietoja 22 vuoden ajalta.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2012;DOI:10.1164/rccm.201201-0130OC)
http://ajrccm.atsjournals.org/content/early/2012/05/10/rccm.201201-0130OC.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje