Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Äidin kuume saattaa altistaa autismille

Äidin kuume saattaa altistaa autismille

Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä on löytänyt yhteyden autismin ja äidin raskaudenaikaisen kuumeilun väliltä. Heidän tulostensa mukaan äidin kuume saattaa liittyä myös lasten kehitysviivästymiin.

Journal of Autism and Developmental Disorders -lehdessä julkaistut tulokset viittaavat äidin kuumeen lisäävän sikiön autismin ja kehitysviivästymien riskin noin kaksinkertaiseksi verrattuna lapsiin, joiden äiti ei pode kuumeita raskauden aikana. Riski kuitenkin kumoutuu, jos äiti alentaa kuumettaan kuumelääkkeillä, tutkijat kirjoittavat. Influenssa ei liittynyt autismiin.

Käytännössä äidin kuumeiluun liittyvä riski ei todennäköisesti ole kovin suuri, mutta se kannattaa ottaa huomioon etenkin, jos yhteys varmistuu uusissa tutkimuksissa. Tutkijat suosittelevat varmuuden vuoksi myös turvautumaan kuumelääkkeisiin, jos sairastuu raskauden aikana. Raskauden aikana turvallisimmat vaihtoehdot ovat parasetamoli ja ibuprofeeni, mutta niitäkään ei kannata käyttää turhaan.

Tutkimukseen osallistui 540 autistista 2–5-vuotiasta lasta, 160 samanikäistä, joilla oli todettu kehityksenviivästymä sekä 420 normaalisti kehittynyttä lasta. Kuumeilu ja lääkitykset kysyttiin suoraan äideiltä.

Autismi on yleensä alle kolmevuotiaana ilmenevä aivojen kehityshäiriö, joka mm. vaikeuttaa ilmeiden ja eleiden ja niillä välitettävien tunteiden tulkitsemista. Pelkän autismin sijaan puhutaan usein laajemmin autismin kirjosta, johon lukeutuu muun muassa Aspergerin oireyhtymä ja epätyypilliset autismin muodot. Autismi on noin 10 000 suomalaisella.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Autism and Developmental Disorders 2012;DOI:10.1007/s10803-012-1540-x)
http://www.springerlink.com/content/x7602q07w228t313/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje