Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Magnesium tehoton aivoverenvuodon jälkeen

Magnesium tehoton aivoverenvuodon jälkeen

Suonensisäiset magnesiumpistokset eivät auta aivoverenvuodon sairastaneita, vaikka niin on pitkään uskottu. Näin ollen magnesiumin antamisesta voitaisiin luopua tyystin, hollantilaistutkijat suosittavat.

Magnesiumsulfaattipistoksia on annettu ehkäisemään aivojen lukinkalvonalaisen verenvuodon jälkeen ilmaantuvaa aivojen hapenpuutetta, mutta tutkimusnäyttö menetelmän hyödyistä on jäänyt puutteelliseksi. Nyt Lancet-lehdessä julkaistu tutkimus on ensimmäisiä laadukkaita selvityksiä, joita aiheesta on tehty.

Tutkimukseen osallistui 1 200 aivovaltimon pullistumasta johtuvan lukinkalvonalaisen verenvuodon saanutta potilasta, joista puolet satunnaistettiin lumelääkitykselle ja puolet sai magnesiumsulfaattipistoksia.

Potilaita seurattiin kolme kuukautta, ja tuona aikana noin neljännes potilaista menehtyi tai heidän tilansa heikkeni huomattavasti. Tämä kuitenkin havaittiin yhtä lailla riippumatta siitä olivatko potilaat saaneet magnesiumsulfaattia vai lumepistoksen.

Varsinaisen tutkimuksensa lisäksi tutkijat tekivät meta-analyysin aikaisemmista tutkimuksista, joihin oli yhteensä osallistunut noin 2 000 potilasta, mutta tässäkään analyysissa magnesium ei parantanut potilaiden ennustetta.

Lukinkalvonalainen verenvuoto on vaarallisin aivohalvauksista. Kuukauden sisällä sairastumisesta siihen menehtyy joka kolmas ja henkiin jääneistä noin viidennes vammautuu loppuelämäksi.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;DOI:10.1016/S0140-6736(12)60724-7)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)60724-7/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje