Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Osteoporoosilääke voi altistaa osan potilaista harvinaisille murtumille

Osteoporoosilääke voi altistaa osan potilaista harvinaisille murtumille

Luukadon hoidossa käytettävät bisfosfonaatti-lääkkeet vahvistavat hauraita luita ja siten ehkäisevät murtumia, mutta pitkään käytettynä ne voivat myös johtaa osalla potilaista epätyypillisten reisiluumurtumien lisääntymiseen.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Archives of Internal Medicine -lehdessä, ja sen perusteella epätyypilliset reisiluun murtumat ovat bisfosfonaatteja käyttävillä moninkertaisesti yleisempiä kuin potilailla, jotka eivät kyseisiä lääkkeitä syö. Kun lääkitys oli jatkunut yli yhdeksän vuotta, suhteellinen murtumariski oli jopa 170-kertainen.

Suhteelliset riskiluvut kuulostavat hurjan suurilta, mutta epätyypillisten murtumien harvinaisuuden takia riskit koskevat käytännössä hyvin harvoja potilaita. Samaan aikaan bisfosfonaatit puolittavat potilaiden riskin saada tavanomaisempia murtumia, jotka ovat huomattavasti yleisempiä. Näin ollen suurelle enemmistölle osteoporoosipotilaista bisfosfonaateista on selvästi enemmän hyötyä kuin mahdollista haittaa.

Tulokset eivät paljasta miksi bisfosfonaatit lisäävät epätyypillisten murtumien riskiä tai miksi epätyypillisten reisiluumurtumien riski kasvaa vain osalla potilaista. On kuitenkin viitteitä siitä, että bisfosfonaatit saattavat pitkään käytettynä haitata luun uudelleenmuotoutumista, jolloin pienet mikromurtumat eivät välttämättä parane kuten pitäisi ja seurauksena voi olla epätyypillisiä murtumia.

Tutkimukseen osallistui 477 yli 50-vuotiasta reisiluumurtumapotilasta sekä 200 tervettä verrokkia. 39:n potilaan murtuma oli epätyypillinen.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2012;DOI:10.1001/archinternmed.2012.1796)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1160667#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje