Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Polvikipujen pahentumisen voi ennustaa verinäytteestä

Polvikipujen pahentumisen voi ennustaa verinäytteestä

Tuoreen tutkimuksen mukaan verinäytteestä mitattavat tulehdusmerkkiaineet ennustavat keiden polvikivut todennäköisimmin pahentuvat seuraavien vuosien kuluessa. Näin ollen testit saattaisivat auttaa osaa polvipotilaista säästymään tilan huonontumiselta, jos asiaan puututaan ajoissa.

Australialaistutkijoiden tutkimus julkaistiin Annals of the Rheumatic Diseases -lehdessä, ja siihen osallistui 149 keskimäärin 63-vuotiasta miestä ja naista. Heiltä otettiin verinäytteet tutkimuksen alussa sekä kolme vuotta myöhemmin. Polvikivut selviteltiin viiden vuoden ajalta.

Kun monet tuloksiin mahdollisesti vaikuttavat seikat – kuten osallistujien ikä, painoindeksi, tupakointi, diabetes ja useat muut sairaudet – oli huomioitu analyysissa, tutkimuksen alussa mitatut suuret tulehdusmerkkiainepitoisuudet liittyivät polvikipujen pahenemiseen.

Kipuilu kiihtyi todennäköisimmin potilailla, joiden veressä oli runsaasti hs-CRP:tä eli erittäin herkkää C-reaktiivista proteiinia, tuumorinekroosi-alfaa tai interleukiini-6:ta, jotka kaikki liittyvät monenlaisiin tulehdustiloihin. Seurannan aikana näiden tulehdusmerkkiaineiden pitoisuuksien suureneminen liittyi myös polvikipujen pahentumiseen.

Magneetti- ja röntgenkuvauksissa ei löytynyt merkkejä rakenteellisista poikkeavuuksista, jotka olisivat selittäneet yhteydet. Onkin todennäköistä että tulehdusmerkkiaineiden lisääntyminen kielii polven tulehduksesta tai nivelrikosta, joka aiheuttaa kivut.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of the Rheumatic Diseases 2012;DOI:10.1136/annrheumdis-2011-201047)
http://ard.bmj.com/content/early/2012/05/17/annrheumdis-2011-201047.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje