Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Varfariini hyväksi lähes kaikille eteisvärinäpotilaille

Varfariini hyväksi lähes kaikille eteisvärinäpotilaille

Veren hyytymistä vähentävää varfariinia kannattaisi ruotsalaistutkijoiden mukaan antaa melkein kaikille eteisvärinäpotilaille, sillä siitä koituva hyöty on lähes aina suurempi kuin haitat. Circulation-lehdessä julkaistut tulokset ovat tervetullut lisä pitkään jatkuneeseen keskusteluun varfariinin käytöstä eteisvärinän hoidossa.

Hyytymistä vähentävän lääkityksen ongelma johtuu lääkkeiden kahtalaisesta vaikutuksesta – toisaalta ne ehkäisevät eteisvärinäpotilaiden aivoinfarkteja, mutta voivat myös lisätä aivoverenvuotoja. Ruotsalaisten tutkimuksen perusteella näyttäisi kuitenkin siltä, että potilaiden aivoinfarktiriski on ilman varfariinia selvästi suurempi kuin varfariinista aiheutuva aivoverenvuodon riski.

Tämä koskee melkein kaikkia eteisvärinäpotilaita pois lukien vain potilaat, joiden aivoinfarktiriski on hyvin pieni tai verenvuotoriski suuri. Tässä aineistossa sellaisia potilaita oli hyvin vähän, joten varfariinilääkitystä voisi pitää sääntönä, josta poiketaan, jos lääkärillä on syy epäillä verenvuototaipumusta, tutkijat ehdottavat.

Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 180 000 ruotsalaisen rekisteritietoja. Heitä seurattiin puolentoista vuoden ajan.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2012;125:2298–2307)
http://circ.ahajournals.org/content/125/19/2298.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje