Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Masentuneet iäkkäät heikentyvät muita nopeammin

Masentuneet iäkkäät heikentyvät muita nopeammin

Masentuneiden ja masennuslääkkeitä käyttävien iäkkäiden fyysinen kunto näyttäisi rapistuvan nopeammin kuin muiden ikätovereiden. Onkin todennäköistä, että masennus altistaa iäkkäät myös monille muille sairauksille.

Tiedot perustuvat Journal of the American Geriatrics Society -lehden julkaisemaan tutkimukseen, jossa 28 000 naista seurattiin kolmen vuoden ajan. Osallistujat olivat 65–79-vuotiaita ja heistä 1 400 käytti masennuslääkkeitä ja 1 800 oli masentuneita.

Kaikki osallistujat olivat suhteellisen hyvässä kunnossa tutkimuksen alkaessa, mutta kolmivuotisen seurannan aikana heistä runsaan 4 000:n fyysinen tila oli huonontunut niin paljon, että heidän arvioitiin haurastuneen eli he olivat mm. hidastuneet, heikentyneet, laihtuneet sekä uupuivat helposti. Tämä tapahtui selvästi todennäköisemmin osallistujille, jotka käyttivät masennuslääkkeitä tai olivat masentuneita tutkimuksen alkaessa.

Masennus on aiemmin yhdistetty myös iäkkäiden univaikeuksiin, ja se saattaa suurentaa mm. aivohalvausten ja sydän- ja verisuonitautien riskiä. Masennuslääkitykset on puolestaan liitetty muun muassa kaatuiluun.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Geriatrics Society 2012;DOI:10.1111/j.1532-5415.2012.03940.x)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1532-5415.2012.03940.x/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje