Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Elintavoilla osansa vaihdevuosien alkamisessa

Elintavoilla osansa vaihdevuosien alkamisessa

Monet elintavat voivat vaikuttaa siihen missä iässä naisen vaihdevuodet alkavat, brittitutkimus osoittaa. Suomalaisnaisten vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51 vuoden iässä, mutta se vaihtelee yksilöllisesti yleensä 45–55 vuoden välillä. Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Tulosten perusteella vaihdevuodet eli menopaussi alkaa myöhemmin etenkin ylipainoisilla sekä 20–40. ikävuosien välissä lihoneilla. Myös säännöllinen ja uuttera liikuntaharrastus ja runsas alkoholinkäyttö liittyivät myöhempään menopaussiin. Kasvissyöjillä ja tupakoitsijoilla vaihdevuodet saattoivat puolestaan alkaa keskimääräistä varhemmin.

Pituus tai aiemmat syömishäiriöt eivät vaikuttaneet vaihdevuosien ajoittumiseen tässä tutkimuksessa.

Tutkimuksessa hyödynnettiin tietoja yli 50 000 naisesta, joista 22 000 oli jo kokenut vaihdevuodet. Naiset olivat 40–98-vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin naisen kuukautiset lakkaavat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2012;175:998–1005)
http://aje.oxfordjournals.org/content/175/10/998.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje