Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakointiin liittyy myös nivelpsoriaasin riski

Tupakointiin liittyy myös nivelpsoriaasin riski

Psoriaasi-ihosairaus kehittyy tupakoitsijoille muita herkemmin. Nyt tutkijat ovat löytäneet yhteyden myös tupakoinnin ja nivelpsoriaasin väliltä. Nivelvaivoista kärsii noin 5–7 psoriaasipotilasta sadasta.

Tutkimus julkaistiin Annals of Rheumatic Diseases -lehdessä, ja sen perusteella nivelpsoriaasi puhkeaa nykyisille ja entisille tupakoitsijoille selvästi todennäköisemmin kuin savuttomille. Riski myös kasvaa mitä enemmän ja pitempään henkilö on tupakoinut, ja koskee etenkin nivelpsoriaasin pahaoireisia muotoja.

Tutkimuksessa hyödynnettiin vuosina 1991–2005 toteutettua suurta terveystutkimusta, johon oli osallistunut 95 000 naista. Heistä 157 sairastui nivelpsoriaasiin neljätoistavuotisen seurannan aikana.

Psoriaasi on krooninen ja vaikea ihon ja nivelten sairaus, jota sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisista. Iholla se näkyy hilseläiskinä eri puolilla kehoa. Nivelpsoriaasi voi aiheuttaa nivelten tulehduksia, arkuutta, aamujäykkyyttä, kynsimuutoksia ja muita oireita.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Rheumatic Diseases 2012;71:804–808)
http://ard.bmj.com/content/71/6/804

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje