Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Keski-iän masennus suurentaa dementian vaaraa

Keski-iän masennus suurentaa dementian vaaraa

Keski-iässä tai myöhemmin alkava masennus voi yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan altistaa dementian kehittymiselle. Tulosten perusteella onkin mahdollista, että masennuksen tehokas hoitaminen keski-iässä vähentäisi myöhempiä muistisairauksia.

Archives of General Psychiatry -lehden julkaisemat tulokset osoittavat keski-iässä masennusta potevat muita alttiimmiksi etenkin verisuoniperäiselle dementialle, kun esimerkiksi vasta seitsemänkymppisenä masentuville kehittyy useammin Alzheimerin tauti. Keski-iästä vanhuusvuosiin jatkuva masennus liittyi taas verisuoniperäiseen dementiaan.

Masennuksen ja dementian yhteys on tunnettu ennenkin, mutta havainto sairastumisiän vaikutuksesta eri dementiatyyppien kehittymiseen on uusi. Käytännössä havainto saattaa tarkoittaa sitä, että pitkäkestoinen masennus on dementialle altistava riskitekijä, mutta vanhuudessa ensi kerran todettava masennus alkavan dementian ennakko-oire, tutkijat kirjoittavat. Tästä ei tosin vielä ole riittävästi näyttöä.

Yhdysvaltalaisten tutkimuksessa seurattiin yli 13 000 miestä ja naista pisimmillään 45 vuoden ajan. Osallistujien masennusoireet selvitettiin ensimmäisen kerran vuosina 1964–1973, jolloin masennusta poti 14 %, ja uudelleen vuosina 1994–2000, jolloin masentui 9 % osallistujista. Noin 4 % sairasti masennusta kumpanakin ajankohtana. Dementiadiagnoosit selvitettiin vuosilta 2003–2009. Tuolloin dementiaan sairastui lähes joka neljäs.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of General Psychiatry 2012;69:493–498)
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1151485#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje