Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uusi tutkimus kyseenalaistaa HDL-kolesterolin sydänhyödyt

Uusi tutkimus kyseenalaistaa HDL-kolesterolin sydänhyödyt

Terveellisenä pidetyn HDL-kolesterolin runsaus ei välttämättä pienennäkään sydänkohtausten vaaraa, vaikka niin on pitkään uskottu. Onkin mahdollista, ettei HDL:n lisäämiseen tähtäävät nykysuositukset tuota toivottua tulosta.

HDL:n merkitys on kyseenalaistettu viimeaikaisissa geneettisissä tutkimuksissa, joissa HDL:n pitoisuus veressä ei ole vaikuttanut sydänriskeihin henkilöillä, joiden HDL-tasot ovat korkeat perinnöllisistä syistä. Kun HDL-pitoisuus on suuri geneettisistä syistä eikä elintapojen seurauksena, tulokset todennäköisesti selittyvät HDL-pitoisuudella eikä ympäristöseikoilla.

Samaa menetelmää hyödynnettiin myös tuoreessa tutkimuksessa, jossa geenitietojen avulla tutkijat selvittivät olivatko HDL-kolesterolia luonnostaan lisäävää geenimuotoa kantavat säästyneet sydänkohtauksilta muita todennäköisemmin. Tutkijat analysoivat 21 000 sydänkohtauspotilaan ja 95 000 terveen verrokin tietoja 20 eri tutkimuksesta, mutta sydänkohtauksia todettiin yhtä paljon riippumatta perinnöllisestä HDL:n runsaudesta. Sama todettiin erillisessä analyysissä, joka kattoi kaikkiaan neljätoista HDL-pitoisuutta lisäävää geenimuotoa.

Nyt saatujen ja useiden aikaisempien tulosten valossa vaikuttaa siltä, ettei HDL:n runsaus automaattisesti laske sydänriskejä, vaikka niin on ajateltu. Yksi selitys havainnoille on HDL:n heterogeenisyys. Se koostuu useista yhdisteistä, joista osa saattaa suojata sydäntaudeilta ja osalla ei ole mitään vaikutusta.

Tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet-tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;DOI:10.1016/S0140-6736(12)60312-2
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)/60312-2/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje