Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sydäntauti on kohtalokkaampi moottoritien varressa

Sydäntauti on kohtalokkaampi moottoritien varressa

Tiheästi liikennöidyn kadun tai moottoritien vieressä asuvat sydänsairaat saattavat kuolla muita potilaita nuorempina, Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa.

Tutkimuksen mukaan alle sadan metrin säteellä moottoritiestä asuvien riski kuolla sydänkohtausta seuraavien kymmenen vuoden aikana on noin kolmanneksen suurempi kuin vähintään kilometrin päässä asuvien. Yhteys havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissä huomioitiin potilaiden muu terveydentila, lääkitykset, elintavat sekä asuinalueen tulotaso, mitkä kaikki voisivat selittää suuremman kuolleisuuden.

Circulation-lehdessä julkaistut tulokset vahvistavat aiempia havaintoja, joiden mukaan tiheästi liikennöidyn kadun varrella asuvat saattavat sairastua muita todennäköisemmin sydän- ja verisuonitauteihin sekä keuhkosairauksiin. Myös kuolleisuus aivohalvaukseen ja sydämen vajaatoimintaan saattaa kohota suurten autoteiden varsilla. Ilmansaasteiden lisäksi melu voi lisätä sydänriskejä esimerkiksi nostamalla verenpainetta.

Tutkimukseen osallistui 3 500 sydänkohtauksen saanutta yhdysvaltalaista. Kymmenen vuoden seurannan aikana heistä 1 100 menehtyi.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2012;125:2197–2203)
http://circ.ahajournals.org/content/125/18/2197.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje