Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kohtuukäyttö liittyy pienempään diabetesriskiin

Kohtuukäyttö liittyy pienempään diabetesriskiin

Säännöllisesti vähäisiä määriä alkoholia juovat miehet saatavat sairastua aikuistyypin diabetekseen täysraittiita hieman harvemmin. Suojavaikutus näyttäisi syntyvän, jos ottaa pienen annoksen 4–7 päivänä viikossa, japanilaistutkijat kirjoittavat. Samansuuntaisia havaintoja on julkaistu aikaisemminkin.

Kohtuullinen alkoholinkäyttö on liitetty myös muihin terveyshyötyihin, muun muassa sydäntautiriskin pienentymiseen, mutta siihen liittyy myös monia haittoja. Tämän vuoksi asiantuntijat eivät suosittele alkoholia lääkkeeksi mihinkään vaivaan. Ei myöskään ole selvää kuinka suurelta osin yhteys selittyy muilla elintavoilla kuin alkoholinkäytöllä.

Japanilaisten tutkimuksessa miehet, jotka joivat 1–4 alkoholiannosta kerralla 4–7 päivänä viikossa, sairastuivat diabetekseen noin neljänneksen epätodennäköisemmin kuin miehet, jotka eivät käyttäneet alkoholia.

Aiempien tutkimusten perusteella neljä annosta joka päivä ylittää jo suurkulutuksen rajan, joten tältä osin tulokset pitää vielä varmistaa. Joka tapauksessa näin suurella kulutuksella miehille todennäköisesti kehittyy muita sairauksia.

Tutkimukseen osallistui kymmenentuhatta 40–55-vuotiasta tervettä miestä. Noin kolmivuotisen seurannan aikana heistä 880:llä todettiin aikuistyypin diabetes. Tulokset julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Epidemiology & Community Health 2012;66:507–511)
http://jech.bmj.com/content/66/6/507.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje