Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Epilepsiakohtauksilla on oma vuorokausirytminsä

Epilepsiakohtauksilla on oma vuorokausirytminsä

Epilepsiaa sairastavien kohtaukset näyttäisivät seuraavan vuorokausirytmiä, jossa tietyt kohtaustyypit kasautuvat varhaiseen aamuun ja toiset iltaan.

Tulosten perusteella otsalohkoon paikallistuvat kohtaukset ajoittuvat yleensä yöhön ja varhaiseen aamuun, erityisesti aamuseitsemän aikoihin, jolloin useimmat ovat heräilemässä. Ohimolohkokohtaukset kasautuvat puolestaan iltapäivään ja iltaan puoli seitsemän lähettyville.

Kohtausten vuorokausivaihtelusta on saatu viitteitä useasti aiemminkin, mutta nyt ilmiö vahvistettiin potilaiden kotioloissa tehdyillä aivomittauksilla.

Ilmiötä on selitetty muun muassa kehon vuorokausirytmillä ja unen ja valveillaolon pituuksilla, mutta mekanismia ei vielä tunneta. Joka tapauksessa havaintoja voi hyödyntää painottamalla potilaiden lääkityksiä iltaan tai aamuun riippuen heidän kohtaustyypistään.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä, ja siihen osallistui runsaat 500 epilepsiaa sairastavaa miestä ja 300 naista. Aivomittaukset paljastivat heiltä yhteensä 130 kohtausta.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2012;78:1488–1492)
http://www.neurology.org/content/78/19/1488.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje