Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lasten likinäköisyys yleistynyt hurjasti Aasiassa

Lasten likinäköisyys yleistynyt hurjasti Aasiassa

Itä-Aasian suurkaupungeissa jopa 80–90 prosenttia koululaisista on likinäköisiä oppivelvollisuuden päättyessä, Lancet-lehdessä julkaistu selvitys osoittaa. Likinäköisyys on todennäköisesti yleistynyt koulunkäynnin lisääntymisen ja ulkoilun vähentymisen seurauksena, asiantuntijat arvelevat.

Likinäköisyys on kasvussa myös muualla, muun muassa Yhdysvalloissa ja Euroopassa, mutta kehitys on paljon maltillisempaa kuin esimerkiksi Kiinassa, Etelä-Koreassa, Japanissa ja Singaporessa.

Pitkään likinäköisyyden uskottiin olevan suurelta osin perinnöllistä, mutta uusimmat tutkimukset viittaavat ympäristötekijöiden merkitykseen. Esimerkiksi Singaporessa sama kehitys havaitaan kiinalais-, intialais- ja maan alkuperäisväestössä, mikä viittaa yhteisiin ulkoisiin riskitekijöihin perintötekijöiden sijaan. Tutkijoiden mukaan tällaisia riskitekijöitä voivat olla mm. kova opiskelu, kirjojen lukeminen lähietäisyydeltä sekä vähäinen ulkoilu.

Osalla nuorista likinäköisyys on niin vaikea, että se voi pahimmillaan johtaa sokeutumiseen. Jo pelkästään tämän vuoksi likinäköisyyden kasvu pitäisi saada pysähtymään, tutkijat kirjoittavat. Vaikka kehitys saataisiin nyt kuriin, Itä-Aasian aikuisväestö tulee olemaan erittäin altis vakavalle likinäköisyydelle jopa seuraavien sadan vuoden ajan.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;379:1739–1748)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)60272-4/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje