Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Piirtotesti paljastaa aivohalvauspotilaan riskit

Piirtotesti paljastaa aivohalvauspotilaan riskit

Yksinkertainen piirtotesti voi ennustaa kuinka monta vuotta miehellä on aivohalvauksen jälkeen. Huonosti testissä menestyvät ovat alttiimpia kuolemaan parin vuoden sisällä sairastumisesta, tuore tutkimus osoittaa.

BMC Open -tiedelehden julkaisema tutkimus perustuu tuhannen uppsalaismiehen aineistoon. Miehet olivat 50-vuotiaita tutkimuksen alkaessa, ja neljäntoista vuoden aikana heistä 155 sai ensimmäisen aivohalvauksensa tai sairasti ohimenevän aivoverenkierron häiriön. Noin puolet sairastuneista menehtyi muutaman vuoden sisällä sairastumisesta.

Kun tutkijat selvittivät miten miehet olivat menestyneet piirtokokeessa, jossa osallistujaa pyydetään piirtämään viivoja kirjainten tai numeroiden välille niin nopeasti kuin pystyy, he huomasivat heikosti menestyneiden kuolleisuuden selvästi suuremmaksi. Kahden ja puolen vuoden sisällä sairastumisesta heistä kuoli kolme kertaa useampi kuin muista osallistujista. Dementian diagnosoinnissa käytettävä Minimental-testi ei ennustanut kuolleisuutta.

Tutkijat uskovat, että piirtokoe paljastaa kognitiivisten aivotoimintojen heikentymiä, jotka mahdollisesti johtuvat vielä oireettomasta aivoverenkierron sairaudesta. Osallistujien ikä, verenpaine, koulutustaso tai sosiaaliset tai taloudelliset seikat eivät selittäneet yhteyttä.

Uutispalvelu Duodecim
(BMC Open 2012;DOI:10.1136/bmjopen-2011-000458)
http://bmjopen.bmj.com/content/2/3/e000458.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje