Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Joka kuudes syöpä voisi estyä infektioita vähentämällä

Joka kuudes syöpä voisi estyä infektioita vähentämällä

Joka vuosi lähes kolmetoista miljoonaa ihmistä sairastuu syöpään. Näistä joka kuudes on kasvaimia, jotka johtuvat infektioista ja siten olisivat myös ehkäistävissä tai parannettavissa, tuore selvitys osoittaa.

Ehkäistävissä olisivat etenkin HPV:n eli papilloomaviruksen, Helicobacter pylori -bakteerin sekä hepatiitti B:n ja C:n aiheuttamat syövät, jotka yhdessä aiheuttavat noin kaksi miljoonaa syöpää vuosittain. Suuri osa niistä on maha-, maksa- ja kohdunkaulan syöpiä.

Ranskalaistutkijoiden selvitys perustuu vuoden 2008 syöpätietoihin 184 maasta. Infektioiden aiheuttamat syövät olivat selvästi yleisempiä kehitysmaissa, missä ne aiheuttivat joka viidennen syövän. Varakkaammissa maissa joka neljästoista syöpä on infektioperäinen.

Tulokset ovat hyvin samansuuntaisia kuin edellisissä, vuosina 1990 ja 2002 tehdyissä selvityksissä. Yhdessä ne viittaavat vahvasti siihen, että vähentämällä infektioita syövät lähtisivät vähenemään etenkin kehittyvissä maissa.

Tutkimus julkaistiin Lancet Oncology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Oncology 2012;DOI:10.1016/S1470-2045(12)70137-7)
http://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(12)70137-7/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje