Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Eteisvärinä-rytmihäiriö voi heikentää muistia

Eteisvärinä-rytmihäiriö voi heikentää muistia

Eteisvärinä-rytmihäiriötä potevien muisti ja muut mielentoiminnot saattavat heikentyä sairauden myötä, vaikka he eivät sairastuisi varsinaiseen aivoinfarktiin. Lisäksi eteisvärinä vaikeuttaa päivittäisten askareiden hoitoa niin, etteivät iäkkäät potilaat enää pärjää ilman apua.

Kanadalaistutkijoiden havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka eteisvärinään on yhdistetty samanlaisia haittoja aiemminkin, tutkimuksista on jäänyt epäselväksi johtuvatko vaikutukset eteisvärinästä vai aivoinfarkteista, joille eteisvärinä altistaa, ja jotka myös heikentävät muistia.

Tulokset julkaistiin Kanadan lääkäriliiton CMAJ-lehdessä, ja niiden perusteella viiden vuoden seurannan aikana noin kolmannes eteisvärinäpotilaista koki kognitiivisten mielentoimintojen heikentymistä, fyysisen toimintakyvyn selvää heikkenemistä tai joutui pitkäaikaiseen laitoshoitoon. Muista osallistujista niin kävi vain neljännekselle. Eteisvärinä liittyi myös suurentuneeseen riskiin sairastua dementiaan.

Tutkimukseen osallistui 31 000 keskimäärin 67-vuotiasta miestä ja naista, joista noin tuhat sairasti eteisvärinää tutkimuksen alkaessa. Viisivuotisen seurannan aikana sairastuneiden määrä kasvoi kahdellatuhannella.

Uutispalvelu Duodecim
(CMAJ 2012;184:E329–E336)
http://www.cmaj.ca/content/184/6/E329.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje