Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Probiootit auttavat antibioottiripulia vastaan

Probiootit auttavat antibioottiripulia vastaan

Syömällä probiootti-valmisteita antibioottikuurin yhteydessä voi mahdollisesti välttyä antibioottien aiheuttamalta ripulilta, joka vaivaa noin joka kolmatta potilasta. Tätä ennen probioottien on tiedetty muun maussa helpottavan lasten vatsakipuja sekä lyhentävän ripulisairauksia.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 63 probioottitutkimuksen yhteisanalyysiin, joka kattoi yhteensä lähes 12 000 potilaan terveystiedot. Probiootit ovat eläviä bakteereja, joiden ajatellaan tasapainottavan vatsan ja suoliston mikrobikantoja.

Probiootteja syömällä antibioottiripulin todennäköisyys pienenee lähes puoleen entisestä, analyysi osoitti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kolmentoista henkilön on syötävä probiootteja antibioottikuurin yhteydessä, jotta yksi heistä säästyy ripulilta.

Tutkijat pitävät tehoa hyvänä, mutta muistuttavat, ettei vielä ole selvää mitkä probiootit ovat parhaita. Vahvin näyttö on lactobacillus-bakteereista, mutta monia probiootteja ei ole tutkittu yhtä paljon. Vielä ei myöskään tiedetä keille potilaille mitkäkin bakteerit sopivat parhaiten ja eroavatko vaikutukset eri antibioottien myötä.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2012;307:1959–1969)
http://jama.ama-assn.org/content/307/18/1959.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje