Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Psykoosilääkkeet parantaneet skitsofrenian hoitoa huimasti

Psykoosilääkkeet parantaneet skitsofrenian hoitoa huimasti

Psykoosilääkitykset ovat tuoneet huomattavan parannuksen skitsofreniaa sairastavien hoitoon viimeisimpien vuosikymmenten aikana. Lääkitysten ansiosta potilaat pysyvät todennäköisemmin oireettomina ja myös tarvitsevat vähemmän sairaalajaksoja, tuore selvitys osoittaa. Lääkityksiin liittyy silti myös haittavaikutuksia.

Satunnaistettuihin hoitotutkimuksiin perustuvan arvion mukaan lääkitysten aloittamista seuraavan vuoden aikana oireet pahentuvat merkittävästi vain joka kolmannella psykoosilääkkeitä saavalla, kun lumelääkityistä oireilee reilusti yli puolet. Sairaalahoitoa psykoosilääkkeitä käyttävistä tarvitsee vain joka kymmenes, lumelääkityistä joka neljäs.

Merkittävä osa potilaista saa psykoosilääkkeistä myös vakavia haittavaikutuksia. Joka kuudes potilas kärsii liikehäiriöistä, joka kahdeksas liiallisesta rauhoittumisesta ja turtumisesta ja joka kymmenes lihoo psykoosilääkityksen myötä. Lumelääkkeitä käyttäneillä kyseiset oireet ovat huomattavasti harvinaisempia.

Lancet-lehdessä julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä psykoosilääkkeiden mullistavasta vaikutuksesta skitsofreniaa sairastavien hoidossa, mutta myös lääkkeiden monista haittavaikutuksista. Tutkimuksessa analysoitiin 65 vuosina 1959–2011 tehtyä psykoosilääketutkimusta. Yhteensä niihin oli osallistunut 6 500 skitsofrenia-potilasta.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;DOI:10.1016/S0140- 6736(12)60239-6)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)60239-6/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje