Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lisää todisteita ylipainon sydänriskeistä

Lisää todisteita ylipainon sydänriskeistä

Ylipainoisuus on pitkään yhdistetty sydän- ja verisuonitauteihin, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan liikakilojen vaikutus saattaa olla ajateltua suurempi. Lisäksi vaikutus näyttäisi olevan muista riskitekijöistä riippumaton.

Kööpenhaminan ja Bristolin yliopistojen tutkijat hyödynsivät kolmessa suuressa tanskalaistutkimuksessa kerättyjä geneettisiä tietoja, ja niiden perusteella päättelivät ketkä osallistujista olivat perimänsä takia alttiita ylipainoisuudelle. Tällaisia ylipainolle herkistäviä geenityyppejä tunnetaan useita.

Huomioimalla osallistujien geneettisen alttiuden tutkijat pystyivät sulkemaan pois monia ylipainoa aiheuttavia seikkoja, jotka yleensä vaikeuttavat lihavuuden ja sydänoireiden yhteyksien selvittämistä. Jos henkilön ylipaino on kertynyt perinnöllisistä syistä, mahdolliset sydänriskit myös todennäköisemmin johtuvat juuri ylipainosta eikä esimerkiksi sitä aiheuttavista elintavoista.

Analyysin perusteella tutkijat päättelivät useita lihavuusgeenimuotoja kantavien sairastuvan sepelvaltimotautiin noin kuudenneksen todennäköisemmin kuin osallistujien, joilla ei ole yhtäkään lihavuusgeeniä. Tämän perusteella he laskivat neljän pisteen lisäyksen painoindeksissä nostavan vuosien varrella sepelvaltimotaudin riskiä mahdollisesti jopa 50 prosenttia.

On todennäköistä, että lihavuuteen liitetyt sydänvaarat seuraavat diabeteksesta, kolesteroliongelmista ja kohonneesta verenpaineesta, joille lihavuus altistaa ja jotka kaikki suurentavat sydän- ja verisuonitautien vaaraa.

Tutkijoiden havainnot ovat monellakin tapaa mielenkiintoisia, sillä ne viittaavat lihavuuden olevan kausaalinen sydänsairauksien aiheuttaja, mutta myös osoittavat riskin suurenevan tasaisesti ylipainon kertyessä. Näin ollen suhteellisen vähäinenkin painonpudotus voi pienentää sepelvaltimotaudin riskiä, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksessa hyödynnettiin kaikkiaan 75 000 tanskalaisen terveys- ja perimätietoja. Heistä 11 000 oli sairastunut sepelvaltimotautiin. Tulokset julkaisi PLoS Medicine -lehti.

Uutispalvelu Duodecim
(PLoS Med 2012;DOI:10.1371/journal.pmed.1001212)
http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1001212

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje