Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakointi ei vähene globaalisti ilman lisäponnisteluja

Tupakointi ei vähene globaalisti ilman lisäponnisteluja

Tupakointi ei tuoreen arvion mukaan juurikaan vähene seuraavien parinkymmenen vuoden aikana elleivät hallitukset ota käyttöön järeämpiä keinoja. Toisaalta nykyvauhdilla tupakointi ei kauheasti lisäännykään.

Tilanne muuttuisi merkittävästi, jos huomattavasti nykyistä useammat maat nostaisivat tupakkaveroja, kieltäisivät tupakkamainonnan ja -sponsoroinnin, tarjoaisivat tukea tupakoinnin lopettamiseen sekä suojaisivat kansalaisiaan passiiviselta tupakoinnilta lainsäädännön avulla.

Näiden WHO:n suosittelemien keinojen avulla aikuisten tupakoitsijoiden osuus tippuisi nykyisestä 24 prosentista 13 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä, tutkijat arvioivat. Ilman lisäponnisteluja tupakoitsijoiden osuus aikuisväestöstä todennäköisesti laskee noin kahdella prosenttiyksiköllä, mikä väestön kasvaessa voisi kuitenkin kasvattaa tupakoivien aikuisten lukumäärää. Tutkijat muistuttavat silti, ettei heidän tuloksiaan tule pitää ennustuksina, vaan pikemminkin esimerkkeinä mahdollisten muutosten kokoluokasta.

Tulokset julkaisi tieteellinen Tobacco Control -lehti. Ne perustuvat WHO:n tietoihin 60 maasta, joissa asuu 85 prosenttia ihmiskunnasta ja 90 prosenttia tupakoitsijoista.

Maapallon aikuisväestöstä noin 800 miljoonaa tupakoi. Joka vuosi 5 miljoonaa heistä kuolee tupakkaan.

Uutispalvelu Duodecim
(Tobacco Control 2012;DOI:10.1136/tobaccocontrol-2011-050147)
http://tobaccocontrol.bmj.com/content/early/2012/04/19/tobaccocontrol-2011-050147.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje