Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kilpirauhasen lievät toimintahäiriöt yhteydessä sydänriskeihin

Kilpirauhasen lievät toimintahäiriöt yhteydessä sydänriskeihin

Kilpirauhasen lievä liika- tai vajaatoiminta voivat kummatkin altistaa sydänriskeille, vaikka varsinaisen liika- tai vajaatoiminnan kriteerit eivät täyttyisi. On myös mahdollista, että riskit korjaantuvat kilpirauhaslääkityksellä, tuoreet tulokset osoittavat.

Tiedot ilmenevät kahdesta Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, joista toisessa selvitettiin lievän liikatoiminnan yhteyksiä sydänriskeihin ja toisessa levotyroksiini-kilpirauhaslääkkeen vaikutusta lievää vajaatoimintaa potevien sydänriskeihin.

Tulokset osoittivat kilpirauhasen lievän liikatoiminnan liittyvän suurentuneeseen riskiin sairastua eteisvärinä-rytmihäiriöön, sydän- ja verisuonitautien muihin oireisiin sekä riskiin kuolla niihin tai muihin sairauksiin. Yhteys ei selittynyt osallistujien sukupuolella, iällä, sydäntautien riskitekijöillä eikä aikaisemmilla sydän- ja verisuonioireilla.

Toisessa tutkimuksessa levotyroksiinia lievään kilpirauhasen vajaatoimintaan saaneiden potilaiden havaittiin sairastuvan sydänoireisiin selvästi harvemmin kuin lääkitsemättömien. Keskimäärin seitsemänvuotisen seurannan aikana neljä sadasta lääkitystä ja seitsemän sadasta lääkitsemättömästä sairastui iskeemiseen sydänoireeseen. Tämä havaittiin kuitenkin vain alle 70-vuotiailla potilailla. Sitä vanhempien riskeihin levotyroksiini ei vaikuttanut.

Kilpirauhasen lievä liika- tai vajaatoiminta on aiemminkin yhdistetty sydänriskeihin, mutta tulokset ovat vaihdelleet tutkimuksesta toiseen. Nyt julkaistut tulokset eivät nekään sano asiasta viimeistä sanaa. Siihen tarvitaan suuria satunnaistettuja ja lumekontrolloituja tutkimuksia.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2012;DOI:10.1001/archinternmed.2012.402)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/archinternmed.2012.402
(Archives of Internal Medicine 2012; DOI:10.1001/archinternmed.2012.1159)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/archinternmed.2012.1159

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje