Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Myös yliaikaisuus yhteydessä lapsen käytös- ja tunneongelmiin

Myös yliaikaisuus yhteydessä lapsen käytös- ja tunneongelmiin

Ennenaikaisena syntyville kehittyy tavallista useammin käytös- ja tunne-elämän vaikeuksia lapsuudessa. Tuoreen hollantilaistutkimuksen mukaan sama havaitaan myös yliaikaisena eli 42. raskausviikon jälkeen syntyvillä.

Yliaikaisena syntyvillä on täysiaikaisina syntyneitä enemmän käytöksen ja tunne-elämän vaikeuksia puolentoista vuoden ja kolmen vuoden iässä. Heillä on myös tavallista enemmän tarkkaavaisuus- ja keskittymisvaikeuksia.

Vielä ei tiedetä mikä tarkalleen yhteyden selittää, mutta tutkijat arvelevat sen liittyvän istukan puutteelliseen tai riittämättömään toimintaan, jonka takia lapsi ei esimerkiksi ole saanut riittävästi ravintoa raskauden aikana. On myös mahdollista, että yhteyden selittää sama – yleensä tuntemattomaksi jäävä – syy, joka aiheuttaa myös yliaikaisuuden, tutkijat arvelevat.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä, ja siihen osallistui runsaat 5 000 vuosina 2001–2005 synnyttänyttä äitiä lapsineen. Seitsemän lasta sadasta syntyi yliaikaisena ja neljä lasta sadasta ennenaikaisena.

Uutispalvelu Duodecim
(International Journal of Epidemiology 2012;DOI:10.1093/ije/dys043)
http://ije.oxfordjournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje