Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vyötärölihavuus haitallista painoindeksistä riippumatta

Vyötärölihavuus haitallista painoindeksistä riippumatta

Vyötärölle kertyvä rasva on huomattava terveysriski iäkkäille ja voi lyhentää elinikää, vaikka he eivät muuten olisi ylipainoisia, hollantilaistutkijat raportoivat. Myös alipainoisuus ennustaa varhaisempaa kuolemaa.

Hollantilaisten tutkimuksessa vyötärölihavuus liittyi suurempaan riskiin kuolla viiden vuoden seurannan aikana myös ylipainoisilla ja huomattavan lihavilla, joten sen haitat näyttäisivät välittyvän ainakin osin eri reittejä kuin perinteisemmän, painoindeksillä mitattavan lihavuuden. Vertailukohtana olivat samanikäiset normaalipainoiset, joiden vyötärönympärys ei täyttänyt vyötärölihavuuden kriteerejä. Vyötärölihavuuden raja on miehillä noin 100 cm ja naisilla 90 cm.

Näitä suurempi vyötärönympärys liittyy monien sairauksien, mm. diabeteksen ja sydänsairauksien riskiin. Nyt julkaistussa tutkimuksessa vyötärölihavuus liittyi sydän- ja verisuonitaudeista ja hengityssairauksista johtuviin kuolemiin sekä syöpäkuolleisuuteen ja ns. kokonaiskuolleisuuteen, joka kattaa myös muut kuolemansyyt.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä, ja siihen osallistui 33 000 miestä ja 26 000 naista. Viiden vuoden seurannan aikana miehistä kuoli 3 300 ja naisista 1 500. Analyysissä huomioitiin tupakointi ja ikä, mutta ne eivät selittäneet vyötärölihavuuteen liitettyä kuolleisuutta.

Vyötärölihavuuden kriteerit täyttää ainakin kolmannes yli 30-vuotiaista suomalaisista.

Uutispalvelu Duodecim
(International Journal of Epidemiology 2012;DOI:10.1093/ije/dys008)
http://ije.oxfordjournals.org/content/early/2012/03/31/ije.dys008.short

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje