Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Botuliinipistokset eivät kummoisia migreenin lievittäjiä

Botuliinipistokset eivät kummoisia migreenin lievittäjiä

Kasvoryppyjä silottavia botuliinipistoksia käytetään myös migreenioireiden lievittämiseen, mutta tuoreen katsaustutkimuksen perusteella niiden teho on parhaimmillaankin vaatimaton. Kroonista migreeniä potevilta ne vähentävät vain muutaman migreenipäivän kuukaudessa ja satunnaisemmin oireilevilta eivät sitäkään. Myöskään jännityspäänsärkyä botuliinipistokset eivät lievitä.

Yhdysvaltalaisjapanilainen tutkijaryhmä perustaa näkemyksensä 27 botuliinitutkimuksen yhteisanalyysiin, joka kattoi yhteensä 5 300 potilaan terveystiedot. Tutkimuksissa botuliinihoitoja verrattiin muihin migreenihoitoihin tai lumehoitoon.

Analyysin perusteella botuliinipistosten hyödyt rajoittuvat potilaisiin, jotka kärsivät migreenistä päivittäin tai vähintään 15 päivänä kuukaudessa. Heilläkään pistokset eivät silti olleet tavallisia migreenilääkkeitä tehokkaampia ja vähensivät keskimäärin vain 2–3 migreenipäivää kuukaudessa. Lumehoitoihin verrattuna botuliinipistoksiin liittyi myös haittoja kuten ihon kiristymistä, lihasheikkoutta ja yläluomen riippumista.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2012;307:1736–1745)
http://jama.ama-assn.org/content/307/16/1736.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje