Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Masennus ja metabolinen oireyhtymä altistavat toisilleen

Masennus ja metabolinen oireyhtymä altistavat toisilleen

Tuoreen tutkimuksen mukaan masennus ja metabolinen oireyhtymä vaivaavat usein samoja henkilöitä. Yhteys näyttäisi lisäksi kulkevan kumpaankin suuntaan niin, että masentuneet ovat muita alttiimpia metaboliselle oireyhtymälle ja oireyhtymää potevat masennukselle.

Tutkimuksessa asiaa selvitettiin analysoimalla uudelleen aikaisempia tutkimuksia, joihin yhteensä oli osallistunut noin 180 000 miestä ja naista.

Poikittaistutkimusten analyysin perusteella masennusta potevien riski sairastua metaboliseen oireyhtymään oli noin kolmanneksen suurempi kuin terveiden. Metabolista oireyhtymää potevien masennusriski oli sekin noin kolmanneksen suurempi kuin terveiden. Seurantatutkimuksissa yhteydet olivat hieman vahvempia, mutta perustuivat pienempiin aineistoihin.

Diabetes Care -lehdessä julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä diabeteksen ja masennuksen yhteydestä ja kannustavat huomioimaan kummatkin sairaudet kyseisiä potilasryhmiä hoidettaessa. Vielä ei tosin ole varmaa johtuuko yhteys juuri kyseisistä sairauksista, vai selittyykö se jollain kolmannella seikalla, joka yhdistää kumpaakin potilasryhmää.

Metabolisen oireyhtymän kriteerit täyttää vyötäröltään lihava henkilö, jolla on lisäksi vähintään kaksi seuraavista muutoksista: korkea verenpaine, häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta, pieni HDL-kolesterolin pitoisuus veressä tai suuri triglyseridirasvojen pitoisuus. Metabolista oireyhtymää potee joka kolmas keski-ikäinen suomalainen, ja se tietää huomattavaa sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2012;35:1171–1180)
http://care.diabetesjournals.org/content/35/5/1171.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje