Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sokerilimuihin liittyy myös sydäntautiriski

Sokerilimuihin liittyy myös sydäntautiriski

Liiallinen sokeroitujen virvoitusjuomien nauttiminen on yhdistetty ylipainoon ja diabetesriskiin, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan limut saattavat vuosien varrella suurentaa myös sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Keinotekoisesti makeutettuihin virvoitusjuomiin ei liity samaa riskiä.

Tutkimukseen osallistui 43 000 miestä, joita seurattiin yli 20 vuoden ajan, ja tuona aikana sepelvaltimotautiin sairastui tai kuoli keskimäärin yhdeksän sadasta osallistujasta, jotka joivat sokeroituja virvoitusjuomia 6–7 kertaa viikossa. Tämä oli kolme tapausta enemmän kuin osallistujilla, jotka eivät juoneet lainkaan sokerilimuja. Seurannan aikana yhteensä 3 400 miestä sairastui tai kuoli sepelvaltimotautiin.

Sokeroitujen virvoitusjuomien suurkuluttajien veressä oli lisäksi vähemmän HDL-kolesterolia, joka pienentää sydänriskejä, sekä runsaammin haitallisia triglyseridi-rasvoja ja tulehdusmerkkiaineita, jotka liittyvät muun muassa sydäntautien riskiin.

Liiallinen sokerien nauttiminen on yhdistetty sydänriskeihin aiemminkin, mutta tulokset eivät silti aukottomasti osoita vaikutusten johtuvan juuri sokerista, joka virvoitusjuomissa on yleensä sakkaroosia. Nyt havaitut yhteydet eivät kuitenkaan selittyneet esimerkiksi ylipainolla, tupakoinnilla tai perimällä, jotka kaikki huomioitiin analyysissa.

Tulokset julkaistiin arvostetussa Circulation-lehdessä

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2012;125:1735–1741)
http://circ.ahajournals.org/content/125/14/1735.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje