Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Serotoniinilääkkeet sopivat Parkinson-potilaan masennukseen

Serotoniinilääkkeet sopivat Parkinson-potilaan masennukseen

Parkinsonin tautia sairastavat potevat usein myös masennusta, mutta osalla potilaista masennuslääkkeet aiheuttavat uusia oireita. Serotoniini-välittäjäaineen kautta vaikuttavat lääkkeet sen sijaan näyttäisivät turvallisilta ja tehokkailta myös Parkinson-potilaille.

Neurology-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa serotoniinin takaisinoton estäjiin (SSRI) kuuluva paroksetiini sekä serotoniinin, noradrenaliinin ja dopamiinin takaisinoton estäjiin (SNRI) lukeutuva venlafaksiini olivat lumelääkettä tehokkaampia ja kummatkin lievittivät Parkinsonin tautia sairastavien masennusoireita yhtä tehokkaasti. Ne eivätkä myöskään pahentaneet Parkinsonin taudin motorisia oireita, joita SSRI-lääkityksiin on joissain tutkimuksissa liitetty.

Masennuslääkkeet eivät auttaneet osaa potilaista ja osa sai niistä vain pienen lievityksen, mikä on tyypillistä myös muissa potilasryhmissä. Aineisto ei kuitenkaan ollut riittävän suuri, jotta tutkijat olisivat kyenneet päättelemään, mikä tämän taustalla oli.

Tutkimukseen osallistui 115 Parkinsonin tautia ja masennusta sairastavaa potilasta, jotka satunnaistettiin 12 viikoksi paroksetiini-, venlafaksiini- tai lumelääkitykselle.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2012;78:1229–1236)
http://www.neurology.org/content/78/16/1229.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje