Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Omaishoitajat vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin

Omaishoitajat vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin

Syöpää sairastavaa puolisoaan hoitavat miehet ja naiset voivat ruotsalaistutkijoiden mukaan sairastua sydän- ja verisuonitauteihin muita herkemmin. Huoli, uupumus ja stressi todennäköisesti selittävät ilmiön.

Ruotsalaisten havainto perustuu yli 120 000 miehen ja 160 000 naisen rekisteritietoihin vuosilta 1987–2008. Niiden perusteella tutkijat päättelivät syöpään sairastunutta puolisoaan hoitavien miesten ja naisten sairastuvan muita samanikäisiä todennäköisemmin sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin sekä aivoverenvuodosta johtuviin aivohalvauksiin. Riski suureni puolison diagnoosin jälkeen ja pysyi koholla sitä seuraavien kahdenkymmenen vuoden ajan.

Erityisessä sairastumisen vaarassa olivat omaishoitajat, joiden puoliso sairasti haima- tai keuhkosyöpää tai muuta syöpää, jonka ennuste on huono.

Osa yhteydestä todennäköisesti johtuu elintavoista, mutta tutkijat uskovat omaishoitajien kokeman stressin ja uupumuksen olevan tärkeämpiä tekijöitä. Aikaisemmissa tutkimuksissa samankaltaisia riskejä on havaittu myös muilla omaishoitajilla.

Tutkimuksen julkaisi Circulation-lehti.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2012;125:1742–174)
http://circ.ahajournals.org/content/125/14/1742.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje