Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla MS-tauti ei lievity omega-3-rasvoilla

MS-tauti ei lievity omega-3-rasvoilla

Monet MS-tautia potevat syövät omega-3-rasvahappoja toivoen niiden helpottavan sairauden oireita. Tuoreen norjalaistutkimuksen perusteella on kuitenkin todennäköistä, että omega-rasvat eivät MS-tautia lievitä.

Tutkijat perustavat näkemyksensä tutkimukseen, jossa 92 MS-potilasta söi puolen vuoden ajan 1350 mg eikosapentaeenihappoa ja 850 mg dokosaheksaeenihappoa päivittäin tai maissiöljyä sisältäviä lumekapseleita.

Osallistujien aivot kuvattiin magneettikuvauksella, jotta selviäisi vaikuttiko omega-3-rasvahappojen syöminen uusien MS-tautimuutosten ilmaantumiseen. Ryhmien väliltä ei kuitenkaan löydetty minkäänlaisia eroja, mikä tutkijoiden mukaan viittaa siihen, etteivät omega-3-rasvahapot vaikuta MS-taudin aktiivisuuteen tai etenemiseen.

Eroja ei ilmennyt myöskään, kun potilailta kyseltiin subjektiivisemmista oireista kuten uupumuksesta ja elämänlaadusta. Kaikki potilaat laitettiin lisäksi MS-tautia hillitsevälle lääkitykselle puoleksitoista vuodeksi, mutta tällöinkään ryhmien välille ei ilmaantunut eroja.

Norjalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä arviolta kolmannes maailman 2,5 miljoonasta MS-tautia sairastavasta käyttää tai on kokeillut omega-3-rasvahappolisiä tautinsa hoidossa. Näyttö lisien tehosta on kuitenkin perustunut vain muutamaan menetelmällisesti ongelmalliseen tutkimukseen.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Taudin myötä keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Oireet vaihtelevat sen mukaan, mihin kohtaan hermostoa kudosmuutoksia kehittyy.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2012;78:1229–1236)
http://www.neurology.org/content/78/16/1229.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje