Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikakilot lisäävät laskimotukoksia leikkauksen jälkeen

Liikakilot lisäävät laskimotukoksia leikkauksen jälkeen

Leikkaushoidot voivat altistaa laskimotukoksille, mutta erityisesti niiden vaarassa ovat ylipainoiset ja lihavat potilaat, Oxfordin yliopiston tutkijat raportoivat. Myös pelkkä ylipainoisuus lisää laskimotukosten riskiä.

Laskimotukokset tulevat yleensä jalkoihin, mutta ne voivat kulkeutua keuhkoihin, aiheuttaa keuhkoveritulpan ja mahdollisesti jopa äkillisen kuoleman.

Circulation-lehdessä julkaistujen tulosten perusteella kolmen viikon aikana keskimäärin yksi normaalipainoinen nainen kymmenestätuhannesta joutuu laskimotukoksen takia sairaalaan tai kuolee sellaiseen, kun taas ylipainoisista sairastuu kaksi.

Vastaavasti leikkaushoitoa seuraavien kolmen viikon aikana laskimotukos kehittyy viidelle normaalipainoiselle naiselle tuhannesta, kun ylipainoisista sairastuu tai menehtyy seitsemän. Tämä havaittiin suuremmissa leikkauksissa, joiden takia potilas joutui jäämään sairaalahoitoon. Pienempiin leikkauksiin liittyi huomattavasti pienempi riski.

Tulosten perusteella laskimotukosten riski ei suurentunut vain merkittävän lihavuuden vaan myös vähäisemmän ylipainoisuuden myötä, joten ennaltaehkäisevät lääkitykset pitäisi ulottaa myös lievästi ylipainoisiin, tutkijat kirjoittavat. He kannustavat myös kaikkia ylipainoisia laihduttamaan edes hieman, sillä vähäisetkin kevennykset saattavat pienentää laskimotukosten vaaraa.

Tutkimukseen osallistui lähes 1,2 miljoonaa keski-ikäistä brittinaista. Naisia seurattiin keskimäärin kuusi vuotta, joiden kuluessa 6 400 naista joutui sairaalaan laskimotukoksen takia tai menehtyi sellaiseen.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2012;125:1897–1904)
http://circ.ahajournals.org/content/125/15/1897.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje