Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Mustikka ja omena saattavat ehkäistä Parkinsonin tautia

Mustikka ja omena saattavat ehkäistä Parkinsonin tautia

Paljon omenia ja marjoja syövät miehet saattavat säästyä Parkinsonin taudilta muita helpommin, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Omenia pitää kuitenkin syödä lähes päivittäin, jotta niistä voisi hyötyä.

Harvardin ja East Anglian yliopistojen tutkijat selittävät tuloksiaan omenien ja marjojen sisältämillä flavonoideilla, joiden on laboratoriokokeissa havaittu suojaavan aivojen dopamiinineuroneja. Dopamiinilla on keskeinen sija Parkinsonin taudissa.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa etenkin antosyaniini-flavonoidit, joita on runsaasti mustikassa ja yleensäkin sinisissä ja violeteissa hedelmissä ja kasviksissa, sekä omenat liittyivät pienempään Parkinson-riskiin. Omeniin liitetty vaikutus saattaa sekin selittyä antosyaniinilla, jota löytyy omenien kuorista.

Tutkijat myöntävät, etteivät voi olla varmoja selittyvätkö tulokset juuri flavonoideilla, vai liittyvätkö vaikutukset mahdollisesti joihinkin omenien ja marjojen muihin terveellisiin ominaisuuksiin. Myös osallistujien muilla elintavoilla voi olla osansa, vaikka tutkimuksessa huomioitiin monia taustatekijöitä.

Arvostetun Neurology-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 49 000 miehen ja 80 000 naisen seurantatietoihin. Noin kaksikymmenvuotisten seurantojen aikana Parkinsonin tautiin sairastui 800 osallistujaa.

Parkinsonin tautia sairastaa noin kymmenentuhatta suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–80-vuotiailla.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2012;78:1138–1145)
http://www.neurology.org/content/78/15/1138.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje