Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nivelrikot vaivaavat maanviljelijöitä ja muurareita

Nivelrikot vaivaavat maanviljelijöitä ja muurareita

Tanskalaistutkimuksen mukaan raskas fyysinen työ voi vuosien varrella altistaa polven ja lonkan nivelrikoille. Etenkin maanviljelijöiden, muurarimiesten ja terveydenhuollossa työskentelevien nivelet ovat koetuksella, tulokset osoittavat.

Tanskalaisten havainnot perustuvat laajaan rekisteritutkimukseen, joka kattoi Tanskan koko työikäisen väestön vuosina 1981–2006. Nivelrikkojen ilmaantumista tarkasteltiin vuosilta 1996–2006.

Analyysin perusteella suurin riski sairastua polven nivelrikkoon oli muurarin ammatissa toimivilla tai lattioita asentavilla työmiehillä sekä terveydenhuollossa avustavissa tehtävissä työskentelevillä naisilla ja miehillä. Lantion nivelrikkoja todettiin etenkin maanviljelijöillä.

Hiljattain julkaistussa suomalaistutkimuksessa lonkan nivelrikon riski havaittiin kaksinkertaiseksi miehillä, jotka olivat tehneet raskasta työtä yli 24 vuoden ajan. Naisilla riski suureni jo 13 vuoden jälkeen ja oli lähes neljä kertaa suurempi kuin fyysisesti vähemmän rasittavissa tehtävissä työskentelevien.

Myös tanskalaisten tutkimuksessa nivelrikkojen riski suureni mitä pitempään henkilö teki raskasta työtä, mutta maanviljelijämiesten lonkkarikot yleistyivät jo 1–5 vuodessa.

Tutkimus julkaistiin Occupational & Environmental Medicine -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Occupational & Environmental Medicine 2012;69:325–330)
http://oem.bmj.com/content/69/5/325.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje