Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Antibioottikuurit yhteydessä lasten Crohnin tautiin

Antibioottikuurit yhteydessä lasten Crohnin tautiin

Suomalaistutkijoiden mukaan toistuvia antibioottikuureja syövät lapset saattavat sairastua muita herkemmin Crohnin tautiin, hankalaan suolistosairauteen.

Tulosten perusteella on mahdollista, että antibioottikuurit edistävät taudin kehittymistä, mutta toistuvat lääkitykset saattavat yhtä hyvin kuvastaa kyseisten lasten infektioherkkyyttä, joka tekee heistä alttiita myös Crohnin taudille.

Helsingin yliopiston tutkijaryhmä teki havaintonsa tutkimalla potilasrekistereitä ja poimimalla niistä kaikki vuosina 1994–2008 syntyneet lapset, joilla oli todettu Crohnin tauti vuoden 2010 loppuun mennessä. Tällaisia lapsia löytyi 233. Lisäksi 362 lasta oli sairastunut haavaiseen paksusuolitulehdukseen.

Kun tutkijat selvittivät lasten antibioottilääkitykset, he havaitsivat Crohnin taudin riskin kasvavan antibioottikuurien lisääntyessä. Verrattuna antibioottikuureilta välttyneisiin riski sairastua Crohnin tautiin oli yli kolminkertainen lapsilla, joita oli lääkitty 7–10 antibioottikuurilla. Yhteys oli jonkin verran vahvempi pojilla.

Yksittäisistä antibiooteista etenkin kefalosporiinit liittyivät riskiin sairastua Crohnin tautiin. Haavaisiin paksusuolitulehduksiin antibioottikuurien määrä ei liittynyt.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Crohnin tauti on pitkäaikainen ja helposti uusiutuva tulehduksellinen suolistosairaus, joka aiheuttaa muun muassa vatsakipuja, ripulia tai ummetusta, laihtumista ja kuumeilua. Siihen sairastuu vuosittain noin neljäsataa suomalaista. Crohnin tautia ei osata parantaa, joten hoidon tavoite on saada potilas oireettomaksi.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2012;175:775–784)
http://aje.oxfordjournals.org/content/175/8/775.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje