Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Oopiumi altistaa kohtalokkaille taudeille

Oopiumi altistaa kohtalokkaille taudeille

Oopiumin ja mahdollisesti myös sen johdannaisten pitkäaikainen käyttö voi lisätä monien sairauksien ja niistä johtuvien kuolemien vaaraa. Pienetkin annokset liittyvät muun muassa sydän- ja verisuonitaudeista ja hengityssairauksista sekä syövästä johtuviin kuolemiin, kun käyttö jatkuu pitkään.

Tulokset koskettavat niitä 20 miljoonaa ihmistä, jotka käyttävät oopiumia ja sen johdannaisia huumausaineena, mutta mahdollisesti myös opiaattikipulääkkeitä pitkään käyttäviä kipupotilaita. Opiaattilääkkeitä tässä tutkimuksessa ei tutkittu, joten niiden riskit pitää vielä selvittää erillisissä tutkimuksissa.

British Medical Journalissa julkaistut tulokset perustuvat 50 000 iranilaismiehen ja -naisen seurantatutkimukseen. Tutkimus tehtiin Golestanissa, Iranin koillisosissa, missä oopiumin käyttö on hyvin yleistä. Kaikkiaan kuudennes 40–75-vuotiaista osallistujista kertoi käyttävänsä oopiumia keskimäärin 13 vuoden ajan.

Osallistujia seurattiin vuodet 2004–2011, ja tuona aikana heistä runsaat kaksituhatta kuoli. Kun tutkijat selvittivät kuinka moni kuolleista oli käyttänyt oopiumia, oopiumin käyttäjien kuolleisuus paljastui lähes kaksinkertaiseksi. Etenkin astmasta, tuberkuloosista, keuhkosairauksista sekä syövästä ja sydän- ja verisuonitaudeista johtuvat kuolemat olivat heillä yleisempiä.

Havaittu kuolleisuuden lisäys ei selittynyt tupakoinnilla tai mahdollisilla kroonisilla sairauksilla, joiden lääkitsemiseen oopiumia olisi saatettu käyttää. Yhteys ei myöskään selittynyt eri oopiumityypeillä tai käyttötavoilla, ja se havaittiin niin miehillä kuin naisilla. Riskit olivat jopa suurempia naisilla. Huomattava osa oopiuminkäyttäjistä pitäytyi hyvin maltillisissa annoksissa.

Jos oopiumin käytön ja kuolleisuuden yhteys on kausaalinen, oopiumi liittyi joka seitsemänteen kuolemaan tässä väestössä, tutkijat kirjoittavat.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;334:e2502)
http://www.bmj.com/content/344/bmj.e2502

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje