Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Passiivinen tupakointi luultua suurempi astmariski lapsille

Passiivinen tupakointi luultua suurempi astmariski lapsille

Passiiviselle tupakoinnille altistuvat lapset saattavat sairastua astmaan herkemmin kuin on uskottu. Suuren meta-analyysitutkimuksen perusteella suurimmassa vaarassa ovat lapset, joiden äidit tupakoivat.

Brittitutkijat yhdistivät meta-analyysissaan aineistot 79 tutkimuksesta, mikä tekee heidän analyysistaan yhdeksän kertaa aikaisempia suuremman.

Tupakka-altistus raskauden aikana tai sen jälkeen liittyi laajalti lasten riskiin sairastua astmaan tai hengityksen vinkunaan, joka usein edeltää astmaa. Riippuen tutkimuksesta riski suureni 30–70 prosenttia ja oli suurin, kun lapsi altistui äitinsä tupakoinnille alle kaksivuotiaana.

Astman suhteen tulokset olivat hyvin samanlaiset. Äidin tupakoinnille altistuvat alle kaksivuotiaat sairastuivat astmaan 85 prosenttia todennäköisemmin kuin savuttomien kotien lapset. Passiivinen tupakointi liittyi astmariskiin ja hengityksen vinkunaan myös tutkimuksissa, joissa lapset olivat 5–18-vuotiaita.

Tutkijat pitävät tuloksiaan vahvana todisteena passiivisen tupakoinnin ja etenkin vanhempien tupakoinnin haitoista lapsille ja nuorille. Passiivinen tupakointi on aiemmin yhdistetty myös lasten keuhkokuumeisiin, nuhaan, yskään ja keuhkotoiminnan heikentymiseen. Myös oppimisvaikeudet ja korvatulehdukset voivat lisääntyä tupakka-altistuksen takia.

Tulokset julkaistiin Pediatrics-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2012;129:735–744)
http://pediatrics.aappublications.org/content/129/4/735.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje