Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aktiiviset vanhukset välttyvät dementialta

Aktiiviset vanhukset välttyvät dementialta

Liikunta suojaa dementialta, mutta myös vähäisempi fyysinen aktiivisuus kuten tiskaaminen tai siivoaminen voi pitää iäkkään mielen pitempään kunnossa, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tutkimus on mielenkiintoinen, sillä se on ensimmäisiä, joissa vanhusten aktiivisuutta on mitattu vanhusten omien arvioiden lisäksi ranteessa pidettävällä liikemittarilla.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä, ja niiden perusteella aktiivisimmat vanhukset säästyvät Alzheimerin taudilta noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin vähiten liikkuvat. Tämä havaittiin neljän vuoden seurannassa. Sairastumisriski myös pieneni mitä intensiivisempää liikkuminen oli.

Koska liikemittareita pidettiin ranteissa, ne rekisteröivät varsinaisen paikasta toiseen liikkumisen lisäksi myös vähemmän intensiiviset aktiviteetit kuten kortinpeluut ja tiskaamisen. Näin ollen tulokset viittaavat jokapäiväisten askareiden ja toimien ylläpitävän vanhuksen muistia ja muita mielentoimintoja.

Tutkimukseen osallistuneet 720 yhdysvaltalaista olivat keskimäärin 82-vuotiaita, ja he kantoivat liikemittaria ranteessaan kymmenen päivän ajan. Neljän seurantavuoden aikana he tekivät muistitestejä ja muita mielentoimintoja mittaavia testejä vuosittain. Tutkimuksen aikana Alzheimerin tauti todettiin 71 osallistujalla.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2012)
www.neurology.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje